בעת העתיקה נהוג היה להתקין על גבי קירות האבן חיפויי קיר יוקרתיים משיש, על מנת לשוות מראה יוקרתי למבנה – בהתאם לסטטוס של מי שחי בו. לא כל בעלי הבתים יכלו להרשות לעצמם לחפות את בתיהם והמבנים שחופו רובם היו מבני ציבור, דת, ובתי המגורים של השליטים. אולם בימינו – חיפויים נפוצים בכל הבתים ומשמשים הן מחוץ למבנה והן בתוכו.
מהי אבן בנייה?
אבן בנייה, או אבן חיפוי, היא אבן המותקנת על גבי הקיר ומחסה חלקים ממנו ולעיתים אף את רובו. מטרת האבן המחפה, מעבר לפן האסתטי, היא להגן על הבטון החשוף מפגעי מזג האוויר, בעלי חיים טורדניים שעלולים להסב נזק לקירות וכמו כן – להקל על ניקוי הבניין ושמירת מראהו המטופח. בימינו ניתן למצוא סוגים שונים של אבן חיפוי במגוון רחב של מחירים, רמות גימור, צבעים ומרקמים. בין החיפויים ניתן למצוא אבנים טבעיות, שיש, ואף חיפויים מקוורץ.
ההבדל בין אבן טבעית לקוורץ?
אבן טבעית, דוגמת אבן השיש המפורסמת, נחצבת ממחצבות טבעיות אשר חלקן ממוקמות בארץ וחלקן מיובאות מחו"ל. מחירה ואיכותה של אבן טבעית מושפע מגורמים שונים כגון חוזקה הכללי, אחידות הצבע של חתיכה ספציפית, עמידותה בפני חומרים שונים (דבר המשפיע רבות על היכולת ואופן הניקוי שלה) ונדירותה או הכמות המאושרת לחציבה על פי המשרד להגנת הסביבה. קוורץ לעומת זאת הוא הגביש הנפוץ ביותר והוא נמצא בשפע רב בקרום כדור הארץ. מקוורץ ניתן לייצר חיפויי קירות, משטחי עבודה למטבח, וריצוף – בדומה לאבן טבעית, אך הוא עובר תהליך מורכב יותר הכולל הוספת פולימרים מיוחדים לייצובו וליצירת צבעים ומרקמים שונים.
מתי כדאי לחפות בקוורץ? ומתי באבן טבעית?
בדרך כלל ההחלטה בין שני סוגי החיפויים היא עניין של טעם אישי – רובנו, בעת עיצוב חדר חדש כמו מטבח או מקלחת, או בעת בחירת ריצוף חדש הולכים לפי תחושת הבטן שלנו והמוצר שמצאנו כיפה יותר מבחינה עיצובית. אך לבחירת אבן הקיר יש השלכות נוספות מעבר לצד האסתטי. שיקולים שעלולים להשפיע על בחירתנו כוללים לא פעם גורמים כגון – מחיר, פשטות התקנה, קלות הניקוי, עמידות ועוד. באופן די גורף לקוורץ יתרונות ברורים על פני אבן טבעית – הוא עמיד יותר לשריטות, פשוט יותר לייצור והתקנה, מתמודד טוב יותר עם חומרי ניקוי חזקים (שעלולים לפגום באבן שיש רגילה) ובנוסף לכל, ניתן להשיגו במגוון רחב של צבעים וגימורים. לעומתו, אבן נחשבת ליותר יוקרתית, יוצאת דופן – במובן שכל אבן שונה מהשנייה, ועמידה קצת יותר לחום – בהנחה שמניחים על השיש סירים ומחבתות.
בסופו של דבר ההחלטה אינדיווידואלית כמובן, אך לאלו שאכפת להם מהסביבה – קוורץ הוא הפתרון – הוא מצוי בשפע, וכרייתו לא גורמת לנזק אסתטי וסביבתי.